Vaatetusalan ympäristövaikutukset

Ennen kuin lähdet lukemaan tätä blogitekstiä, haluamme ilmoittaa, että kaikki tekstissä ilmoitetut luvut ovat Vaatevallankumouksen ilmoittamia lukuja. Emme ole tarkistaneet niiden oikeellisuutta. Lisätietoa Vaatevallankumouksesta löydät täältä .

Tiesitkö, että vaateteollisuus on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi saastuttavin teollisuus? Teollisuus on muuttunut radikaalisti viimeisen 20-30 vuoden aikana, kun tuotanto on siirretty Aasiaan. Vaatteiden valmistus on kaksinkertaistunut vuodesta 2000 ja vuonna 2014 maailmaan tuotettiin 100 miljardia uutta vaatekappaletta. Arvion mukaan vuonna 2016 vaatteita tuotettiin jo uskomattomat 150 miljardia kappaletta.

Kuidusta kaatopaikalle

Vaatetusalan tuotantoketju on erittäin pitkä ja käsittää kaiken kuidun tuotannosta siihen hetkeen, kun kuitu hävitetään tai kierrätetään. Tiesitkö, että yhden T-paidan valmistus vaatii 2720 litraa vettä? Tämä vastaa yhden henkilön kolmen vuoden juomatarvetta. Käytämme hurjan määrän energiaa kankaan tuottamiseen, josta suuri osa päätyy leikkuuhuoneen lattialle. Arvion mukaan
vuosittain valmistetaan 400 miljoonaa neliömetriä kangasta, josta uskomattomat 60 neliömetriä päätyy leikkuujätteeksi.

Vaatetusalan ympäristövaikutukset eivät suinkaan lopu siinä vaiheessa, kun vaate on ostettu ja viety kotiin. Päinvastoin, kolmannes vaatteen hiilijalanjäljestä syntyy niiden hoidosta. Pystyt siis kotona vaikuttamaan ostamasi vaatteen ympäristövaikutuksiin. Kerromme tekstissä myöhemmin lisää.

Maailma on hukkumassa jätteisiin, joista suuren osa muodostaa myös tekstiilijäte. Kuitujen kierrätys on vielä toistaiseksi haastavaa ja vaatteita heitetään surutta roskikseen. Vielä pahempaa, lahjoitamme käytettyjä vaatteita hyväntekeväisyyden nimissä organisaatioille, jotka kuljettavat ne
Afrikkaan kasvattaen Afrikan jäteongelmaa ja häiriten paikallista taloutta.

 

Markkinointi

Tekstiilikuitujen kierrätys on vielä toistaiseksi haastavaa, mutta käyttökelpoisia vaatteita on nykyään helppo kierrättää. Kierrätys ei silti saa koskaan olla motiivina uuden vaatteen ostoon. Emme voi ajatella, että “noh, ostan nyt tämän vaatteen, koska voin sitten aina laittaa sen kierrätyslaatikkoon ja
siten harjoitan hyväntekeväisyyttä”.  Eräälle suurelle hyväntekeväisyysjärjestölle lahjoitetut vaatteet myydään Euroopan laajuisessa myymäläketjussa, loput paalataan Afrikkaan kasvattaen Afrikan jäteongelmaa ja häiriten paikallista taloutta. Meidän pitää päästä eroon Kierrättämällä hyväntekeväisyyttä -harhaluulosta.

Muodin markkinointi on häikäilemätöntä. Se on nopeaa ja vetoaa alkukantaisiin tunteisiimme. Me kaikki tiedämme sen tunteen, kun olemme saaneet käsiimme jotain, joka saa meidät tuntemaan olomme paremmaksi, kauniimmaksi, voittamattomaksi… Mutta todellisuudessa tuo tunne on ohimenevää. Livia Firt puki asian hyvin sanoiksi:

Fast Fashion is like fast food. After the sugar rush it just leaves a bad taste in your mouth.

Vapaasti suomennettuna: Pikamuoti on kuin pikaruoka – sokerihumalan laskettua suuhun jää vain paha maku.

40 % ostetuista vaatteista ei käytetä koskaan tai käytetään harvoin ja yhtä vaatekappaletta käytetään keskimääräisesti vain neljä kertaa. Tämä kielii ostojen impulsiivisuudesta. Emme ole harkinneet asiaa täysin loppuun saakka, olemme antautuneet impulssiemme armoille, mikä on täysin ymmärrettävää. Olemmehan vain ihmisiä.

Mitä itse voit kuluttajana tehdä?

Pienentääksesi vaatteesi hiilijalanjälkeä voit tehdä paljonkin! Kun käytät vaatetta 9 kuukautta pidempään, vähennät sen hiilijalanjälkeä 20-30 %. Lisäksi tuotteen hoidolla on suuri merkitys:

  1. Pese vaatteesi harkiten: tuulettamalla pääset usein samaan lopputulokseen.
  2. Pese vaatteesi matalassa lämpötilassa: 30° pesu käyttää puolet vähemmän energiaa kuin 60° pesu.
  3. Pese täysiä koneellisia ja käytä energiansäästöohjelmia.
  4. Annostele pesuaine oikein. Ylimääräinen pesuaine jää kiinni vaatteeseen ja joudut pesemään vaatteen uudelleen. Testaa uudelleenkäytettäviä pesupähkinöitä!
  5. Luovu huuhteluaineesta! Ne sisältävät mm. tensidejä, liuottimia ja fosfonaatteja, jotka ovat haitallisia ympäristölle.
  6. Kuivata vaatteet narulla, ei kuivausrummussa.

Tämän lisäksi kehotamme sinua arvostamaan jo olemassa olevia vaatteitasi. Pidä niistä hyvää huolta ja korjaa tarvittaessa. Kun joskus kaipaat jotain uutta vaatekaappisi, suosi Second Hand & Vintage –vaatteita. Nämä vaatteet ovat yleensä laadukkaita ja niiden hiilijalanjälki on jo hyvin pieni.

Kuluttajana voit vaikuttaa, kysyntä määrää tarjonnan. Ostetaan paremmin, ostetaan parempaa. Jokaisessa meissä on voimaa muuttaa maailmaa.

Kuvat: fashionrevolution.org