Kansakunnan vaatettajat: kotimaiset tuotteemme kertovat tarinaa

Iloitsemme siitä, että noin ¾ valikoimamme tuotteista on Suomessa valmistettuja. Ennen 1980-luvun brändivallankumousta kotimainen vaatetusteollisuus kukoisti ja vaatteet olivat suomalainen
ylpeydenaihe ja vientituote. Vaatetusala tarjosi työtä sadoille tuhansille ihmisille ympäri Suomen maata.

Rakastamme tuotteita, joilla on tarina kerrottavana; jokainen Suomessa valmistettu tuote kertoo tarinaa. Emme voi kaikista tuotteista kertoa, kuka sitä on käyttänyt tai missä ja milloin sitä on käytetty, mutta voimme kertoa jotain tuotteen valmistajasta.

Niin Muan raamattu

Ennen kuin yhtäkään tuotetta oli syötetty verkkokauppaamme, lähdimme kaivamaan tietoa vanhoista, suomalaisista vaatetusalan yrityksistä. Etsintä ei ollut helppoa, koska tietoa on vähän tarjolla. Pitkän etsinnän jälkeen löysimme antikvariaatista vuonna 1996 julkaistun ”Kansakunnan vaatettajat” teoksen (Lappalainen & Almay 1996). Tämä kirja on toiminut raamattunamme – se on
antanut meille korvaamatonta tietoa kotimaisista tuotemerkeistä ja niiden valmistajista.

Niin Mua Kansakunnan vaatettajat: kotimaiset tuotteemme kertovat tarinaa

Suoraan kirjaa lainaten ”Kansakunnan vaatettajat antaa kokonaiskuvat suomalaisen vaateteollisuuden sadasta vuodesta. Kirja esittelee satojen tuhansien ihmisten työllistäjiä, suurten tehtaiden ja pienten valmistajien arkea, ennakkoluulottomia yrittäjiä, legendaarisia suunnittelijoita
ja muodinluojia, heidän innostustaan ja uskoaan kotimaiseen laatuun ja tuotteeseen.” Kirja esittelee valmistajat kronologisesti tuotealoittain sekä alueellisesti Etelä-Suomesta pohjoiseen saakka.

Tiedon lisäksi kirja on erittäin tyylikäs, sitä on kiva selailla. Kirja sisältää yli 200 valokuvaa yritysten arkistoista ja yksityiskokoelmien kätköistä. Olemme keränneet alle vain muutaman esimerkin kirjan kuvaloistosta!

Vaikka kirja käsittelee aihetta laajasti, emme voi kertoa tarinaa kaikista suomalaisista vaatetusalan yrityksistä. Aivan kuten kirjan prologissa lukee: ”Yrityksistä huolimatta kaikkea tietoa ei ole ollut mahdollista löytää, sillä esimerkiksi lukuisten konkurssien jäljiltä materiaalia on yksinkertaisesti
hävitetty”.

Osa suomalaista vaatetusalan historiaa

Itse kirja on jo nykyään osa kotimaisen vaatetusalan historiaa – se on ensimmäinen ja tähän mennessä viimeinen merkittävä teos, joka on koonnut olennaisen suomalaisen vaatetusteollisuuden kunniakkaasta satavuotisesta historiasta ja sen tekijöistä. Jos samankaltainen teos joskus kirjoitetaan, toivomme, että Niin Mua on osa kirjaa ja osa suomalaisen
vaatetusteollisuuden kunniakasta taivalta.


Olethan bongannut vaatteen valmistajan tarinan tuotteen tuotekuvauksesta Niin Muan –verkkokaupassa? Jos et, tässä muutama esimerkkituote:

Aurinkoista maaliskuun jatkoa itse kullekin!
Terveisin,
Maarit / Niin Mua

Olemme ylpeitä siitä, että lähes 3/4 valikoimamme tuotteista on valmistettu Suomessa. Nämä tuotteet kertovat tarinaa. Lue tuoreimmasta blogitekstistämme kansakuntamme vaatettajista ja inspiroidu kestävän kehityksen mukaisesta, kotimaisesta muodista!