Mistä tunnistat korkealaatuisesti valmistetun vaatteen

Asiakkaamme ovat toivoneet, että auttaisimme heitä tunnistamaan korkealaatuisen vaatteen. Pyyntönne on kuultu! Haluan jo etukäteen huomauttaa, että alla olevat ohjeet perustuvat täysin omiin havaintoihini. On varmasti muitakin / eri tapoja tunnistaa tuotteen laadukkuus – tässä empirian kautta vastaan tulleita asioita!

1. Tutki saumat

Kun vaate valmistetaan aikapaineen alla, kangaskappaleita yhdistävä ommel ja kankaan reunan huolittelu hoidetaan yhdellä ompelukerralla. Laatuvaatteessa kankaan kappaleet on yhdistetty ensin suoralla ompeleella ja sauma huoliteltu erikseen saumurilla tai sauma  on ommeltu pussiin (kts. Kuva 1). Itsetehdyissä vaatteissa ja vanhoissa vaatteissa sauman reuna on huoliteltu yleensä siksak-ompeleella. Kotitalouskäytössä saumurit ovat yleistyneet vasta 1970-luvulla.

Kiristä kangasta sauman ympärillä (kts. Kuva 2). Jos kangas näyttää antavan periksi tikkauskohdista, on kangas liian löyhään kudottu. Toisin sanoen, kangas ei ole hyvälaatuinen. On olemassa kankaita, joissa kudos on tahallisesti löyhää, mutta tällöin tikkaus on adaptoitu kankaan kudoksen mukaan / saumassa on käytetty tukinauhaa.

Niin Mua Mistä tunnistat korkealaatuisen vaatteen?

Kuva 1

Niin Mua Mistä tunnistat korkealaatuisesti valmistetun vaatteen

Kuva 2

2. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Tutki vaatteen napinlävet, kaulukset ja mahdolliset kirjailut. Laadukkaassa vaatteessa ei ole irtolankoja, napinlävet ovat siistit, kaulukset ovat ryhdikkäät, kirjailut tiukasti kiinni kankaan pinnassa. Avaa ja sulje napit ja nepparit, vedä vetoketju auki ja kiinni – toimivatko kaikki? Kts. Kuva 3.

Niin Mua Mistä tunnistat korkealaatuisesti valmistetun vaatteen

Kuva 3

3. Selvitä valmistusmaa

Valmistusmaa ei kerro koko totuutta, mutta halpatuotantomaiden vaatteita kannattaa ikävä kyllä vältellä. Halvalla teetetyssä tuotteessa on säästelty kaikessa: materiaalissa, tarvikkeissa ja työnlaadussa.

Niin Mua Mistä tunnistat korkealaatuisesti valmistetun vaatteen

Kuva 3

4. Vältä elastaania – varsinkin farkuissa ja trikootuotteissa

Elastaani, tuo ihana, joustava kuitu, joka tekee farkuista niin ihanat ja tyköistuvat, on ikävä kyllä usein merkki siitä, että vaate ei tule kestämään.

Farkkuihin lisätty elastaani ikävä kyllä löystyy käytössä nopeasti, jolloin farkut täytyy pestä usein, jotta ne palautuvat alkuperäiseen mittaansa. Pesu ei kuluta pelkästään farkkuja vaan myös ympäristöä. 100 % puuvillasta valmistetut farkut kestävät vuosikymmeniä, ja asiantuntijoiden mukaan niitä ei tarvitse pestä kuin kerran puolessa vuodessa!

Puuvillatrikootuotteissa jo itse trikooneulos on riittävä antamaan tuotteeseen joustoa. Lisätty elastaani tuo hetkellisesti lisämukavuutta, mutta kuten farkuissa, vaatteet löystyvät nopeasti. Lisäksi puuvillaan lisätty elastaani tekee puuvillan kierrättämisestä uusiokuitukäyttöön mahdottomaksi.

5. HINTA RATKAISEE!

Ei, emme missään nimessä tarkoita sitä, että kallis on laadukasta. Tiedämme jo, että luksusbrändien tuotteita tuotetaan samoissa tehtaissa kuin massamuotiketjujen tuotteita. Tuotteiden laadun määrittämisessä auttavat yllä olevat seikat.

Mutta hinta ratkaisee asiaa toiseen suuntaan. Jos T-paita maksaa 4,95€, voit olla varma, että se ei ole laadukas.

Yksi asia on oman kokemuksemme mukaan varma: vaatteet, jotka on valmistettu ennen 1990-lukua, ovat laadukkaita. Ne on valmistettu kestämään, ne on valmistettu aikakaudella, jolloin oli täysin normaalia käyttää samaa tuotetta kymmenen jopa kaksikymmentä vuotta putkeen. 1980-luvulla Yhdysvallat siirsivät vaatetuotantoansa Hongkongiin. Vaikka tällöin ajateltiin, että
vaatteiden laatu huononi, koska tuotanto ulkoistettiin, on 1980-luvulla Hongkongissa valmistetut vaatteet laadukkaampia kuin useimmat nykyaikaiset vaatteet.

Toivottavasti näistä ohjeista on apua sinulle vaatteen laadun määrittämisessä! Kiitos ajastasi!

Laadukkain terveisin,
Maarit / Niin Mua