Viisi syytä ostaa Vintage-vaatteita

1. Sen arvo ei laske

Luit oikein. Vintage-vaate on sijoitus – sen arvo ei laske. Vintage-vaate säilyttää arvonsa useastakin eri syystä. Löydät näitä syitä tämän blogikirjoituksen kohdista 2.-5. Mutta aivan kuten muukin arvotavara, sen arvo laskee, jos se on rikki. Joten hoida ja pese Vintage-vaatettasi oikein, jotta sen arvo säilyy. Jos vaate on mennyt rikki, korjaa / korjauta se asiantuntevalla taholla.

Niin Mua Viisi syytä ostaa Vintage-vaatteita

2. Se on laadukasta

”They just don’t make them like this anymore”, lausahdus pitää paikkansa. Kukaan ei enää ostaisi samalla tavalla valmistettuja vaatteita, koska nykyhintatasolla ne olisivat järjettömän kalliita! Ennen 80-lukua vaatteet tehtiin kestämään – niin kangas, lisätarvikkeet kuin ompelutyökin. Vintage-vaatteen saumat eivät ratkeile, kangas harvemmin liestyy. Ja jos sauma pettäisikin, Vintage-vaatteen pystyy korjaamaan, toisin kuin massamuodin mukaisia halpatuotettuja vaatteita.

3. Se on vastuullisesti valmistettua

Ennen 1980-luvun loppua ja massamuotikauden alkua, vaatteet valmistettiin lähes
vastuullisesti; valmistus tapahtui ainakin ihmisoikeuksia kunnioittaen, vaikkakin ympäristöasiat varsinkin Suomessa olivat vielä 1970-luvulla lasten kengissä. Usein puhutaan lähiruoasta, mutta miksemme voisi puhua lähivaatteista? Ennen brändivallankumousta ostettiin lähellä, kotimaassa valmistettuja vaatteita – oli harvinaista, että vaate oli muualla kuin Suomessa valmistettu, vain harvalla oli siihen varaa. Nurinkurisesti, nykyään tilanne on kääntynyt toisin päin.

4. Se on uniikkia

Kyllä, vaatteita on valmistettu aikaisemmin myös sarjoina, mutta 1970-luvulla ja vanhempia vaatteita on enää niin vähän jäljellä, että lähes jokainen Vintage-vaatekappale on uniikki. Onko upeampaa tunnetta kuin se, että vaatekaapissasi on vaatekappale, joita on vain yksi ja ainoa maailmassa? Kuka haluaa pukeutua samoin kuin kaikki muut? On hullunkurista ajatella, että vaateteollisuus määrittelee trendituotteet, joiden perässä kuluttajat juoksevat siten kuin nämä massatuotetut tuotteet olisivat ainutkertaisia.

4. Se on tarinaa

Vaikka kuinka ajaton, vintage-vaate huokuu omaa aikakauttansa – se kertoo tarinaa. Tarina elää kauttasi, kun käytät Vintage-vaatetta. Sillä on oma persoona, lähes oma sielunsa. Sen jälkeen, kun olet käyttänyt Vintage-vaatteita, et pysty enää korvaamaan sen tuomaa tunnetta massatuotetulla vaatteella. Olethan huomannut, että usean Niin Mua –tuotteen tuotekuvauksen yhteydessä on pieni tarina tuotteen valmistajasta? Jokin vaate saattaa olla valmistettu kaupungissa, jossa asut!

Tässä viisi hyvää syytä ostaa Vintage-vaatteita, mutta yksi tärkeimmistä on
ympäristömyönteisyys. Vaatetusala on öljyteollisuuden jälkeen maailman eniten saastuttavin teollisuudenala. Voit lukea lisää vaatetusalan ympäristövaikutuksista blogitekstistämme ”Vaatetusalan ympäristövaikutukset”.

Seuraavan kerran, kun harkitset uuden vaatekappaleen ostoa, harkitse Vintage-vaatetta. Tulet rakastumaan vaatteen tuntuun, ulkonäköön ja varsinkin siihen tunteeseen, minkä tuotteesta saat. Itselleni on nykyään lähes täysin sama, mitä muut ajattelevat yllä olevastani vaatteesta. Tärkeintä minulle on, mitä vaate saa minut tuntemaan.

Aurinkoisia syyspäiviä toivotellen,
Maarit / Niin Mua