Kirjoitimme helmikuun blogikirjoituksessa vaatetusalan ympäristövaikutuksista. Vaatetusteollisuudella ei ole pelkästään vaikutus ympäröivään maailmaamme, vaan myös ihmisiin, jotka alalla työskentelevät. Ostamme liian helposti edullisia tuotteita miettimättä, minkälaisissa olosuhteissa tuote on valmistettu.

Tilanne on vaikea ja muutosprosessi on hidas, mutta voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa. Mitä pienempi kysyntä halpatuotantovaatteille, sitä vähemmän niitä tuotetaan. Kukkarosi koosta riippumatta, seuraavan viiden ohjeen avulla voit rakentaa eettisen vaatekaapin.

 

1. Arvosta vaatteitasi

Arvosta jo omistamiasi vaatteita! Joku on valmistanut vaatteen juuri sinun käyttöäsi varten. Älä heitä sitä pois liian helposti – vaatteet eivät ole kertakäyttöisiä! Jos vaate on rikki, korjaa / korjauta se.

Ikävä kyllä, yleensä halpatuotantovaatteen korjauttaminen on kalliimpaa kuin uuden tuotteen ostaminen. Paikallinen suutari kertoi, että hänellä on jätesäkettäin kellarissa kenkiä, joita ei koskaan ole tultu noutamaan korjauksesta koska ”kun kantalappujen vaihto maksaa 20 euroa ja itse kengät ovat maksaneet 29,95€, pidetään kantalappujen vaihtoa liian kalliina”. Näin ei saisi olla. Palaamme asiaan kohdassa 3.

 

2. Osta vähemmän, osta parempaa

Myönnän, vaatteet ovat tapa ilmaista itseänsä. Ne ovat tärkeitä, viestimme vaatteiden kautta. Mutta meidän ei tarvitse ilmaista itseämme jokaisen kauden vaihtuvan trendin mukaan. Et jää mistään paitsi, jos et ostakaan sitä pinkkiä akryylineuletta, joka nukkaantuu ensimmäisen pesun jälkeen.

Mutta silloin tällöin vaatekaappi vaatii tyhjennystä ja täyttöä esimerkiksi vaatekoon tai henkilökohtaisen tyylin muuttumisen takia. Tällöin suosi laadukkaita, Second Hand ja/tai Vintage –vaatteita ja eettisiä vaatemerkkejä. Näistä lisää perässä.

 

3. Panosta laatuun

”Köyhän ei ole vara ostaa huonolaatuista”, kuulin joskus. Väite pitää täysin paikkansa. Eräässä Facebook-ryhmässä kauhisteltiin, kun talvitakin vetoketjun vaihto oli maksanut 50 euroa. Ei kuulemma enää ikinä ollut asiaa samalle ompelijalle*. Takki oli uutena maksanut ehkä korkeintaan 70 euroa. Jos alun perinkin oltaisiin ostettu hieman laadukkaampi takki, vetoketjuvaihdolle tuskin olisi tullut tarvetta.

Lisäksi laadukkaiden vaatteiden kangaskudokset ovat parempia – ne pystyy korjaamaan! Yleensä halpatuotantovaatteiden kankaat on niin löyhään kudottu, että niitä on mahdotonta korjata. Tulen tulevaisuudessa kirjoittamaan blogitekstin siitä, miten tunnistat laadukkaan vaatteen.

*=pitää muistaa, että kyseisen ompelijankin pitää elää työllänsä. Tuosta 50 eurosta vähenee alv:n lisäksi lukuisia kustannuksia. Yli tunnin työstä jää käteen noin 20-25€.

 

4. Osta Second Hand ja Vintage –vaatteita

Kyllä, oma lehmä on ojassa! Ostamalla käytettyä vähennät halpatuotantovaatteiden kysynnän määrää ja vaikutat tarjontaan. Vintage-vaatteet ovat lähes poikkeuksetta korkealaatuisia, ne on valmistettu eri kysynnän aikakaudella. Myynnissämme on lähes 70 vuotta vanhoja vaatteita! 10 euron T-paita ei varmasti kestä 70 vuotta. Myös Second Hand –tuotteidemme valikoimassa panostamme laatuun.

 

5. Suosi eettisiä vaatemerkkejä

Jos mikään ylläolevista tavoista ei sovi tapoihisi, suosi eettisiä vaatemerkkejä! Eettisten ja ekologisten vaatteiden tarjonta on kasvanut huimasti lähiaikoina ja valinnanvaraa riittää.

 


 

Arkipäiväisillä, pienillä valinnoilla pystymme yhdessä vaikuttamaan!

Aurinkoista viikon jatkoa!
-Maarit-

Ps. Ensi viikolla vietetään taas vaatevallankumousta. Lue lisää täältä.