Black Friday – kestävän kehityksen musta perjantai

Heti alkuun haluan kertoa, että tämä blogiteksti oli todella vaikea ja raskas kirjoittaa. Vallitsevan markkinatalouden periaatteiden kyseenalaistaminen on pelottavaa. Mitä jos joku suuttuu? Mutta yrityksemme arvojen ja toimintaperiaatteiden johdosta emme voi vain olla hiljaa.  

Muistatteko elämää viisi vuotta sitten? Jos joku olisi tällöin puhunut minulle Black Fridaysta, olisin luullut, että se on joku bändi. Ikäväkseni myöhemmin selvisi, että Black Friday ei soita hevimetallia, vaan on nimike, jota käytetään tietääkseni maailman suurimmasta kulutusjuhlasta.

Mistä on oikeasti kyse? Annetaan Wikipedian vastata:
Black Friday (musta perjantai) on kiitospäivä jälkeinen päivä eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä. Nimitys ”Black Friday” juontaa juurensa Philadephiaan 1950- tai 1960-luvulle. Tuolloin kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä, joka työllisti poliisia. Myöhemmin termi levisi ympäri Yhdysvaltoja ja sen merkitys yhdistettiin kirjanpidossa käytettäviin väreihin; alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta.
Lähde: wikipedia.org

Musta perjantai

Black Fridayta on siis vietetty Yhdysvalloissa jo yli 50 vuotta. Suomeen kulutusjuhla on jalkautunut vasta 2010-luvulla, mutta jalkautuminen on ollut sangen onnistunut. Klarnan teettämän kyselytutkimuksen mukaan Suomessa käytettiin Black Fridayna 2017 yhteensä 90 % suurempi summa kuin vuonna 2016.
Lähde: kauppalehti.fi

Siinä, että haluaa säästää rahaa, ei ole mitään väärää, mutta ole tarkkana. Kuluttajia houkutellaan näkyvin mainoskampanjoin ja isoilla alennusprosenteilla ostoksille. Mutta isot alennusprosentit saattavat olla silmänlumetta. Hintaopas.fi:n mukaan kauppiaat ovat käyttäneet kyseenalaisia keinoja, joilla Suomessa myytyjen tuotteiden alennusprosentit on saatu suuriksi. Hintaopas.fi:n mukaan suuria alennusprosentteja on luotu nostamalla ensin tuotteen hintaa ja laskemalla sitä alennuspäivän tienoilla.
Lähde: talouselama.fi

Kyllä, luit oikein. Hintoja nostetaan ennen Black Fridayta, jotta alennusprosentit saadaan valheellisesti suuriksi. Me Niin Muassa lupaamme, että vaikka liiketoimintamme kasvaisi valtavan suureksi, emme koskaan huijaisi asiakkaitamme näin!

Black Friday ja kestävä kehitys

Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.
Lähde: kestavakehitys.fi

On vaikea uskoa, että Black Fridayn kaltaiset kulutusjuhlat tukisivat kestävää kehitystä. Ymmärrämme markkinatalouden perusperiaatteet, mutta ympäristömyönteisenä yrityksenä, emme voi millään tavalla hyväksyä tai ottaa osaa tapahtumaan.

Ruotsissa ympäristömyönteiset yritykset ovat vastanneet Black Fridayhin omalla White Monday -päivällään. Päivän aikana kehotetaan ostamaan käytettyä ja korjauttamaan rikkinäisiä kulutustavaroita. Voit tutustua White Monday -päivään täällä (ruotsiksi). Ehkä ensi vuonna Suomessakin vietetään White Monday -antikulutusjuhlaa?

Perjantaina 23. marraskuuta Black Friday -kulutusjuhlaa taas vietetään. Pyydänkin sinua pohtimaan, ostatko suurella alennusprosentilla olevan tuotteen aidosti tarpeeseen vai vain koska se on edullinen. Mieti elämääsi 5 vuotta taaksepäin. Pärjäsit silloin ihan hyvin ilman Black Friday –tarjoustuotteita, pärjäisitkö nykyäänkin?

Kiitos, että jaksoit lukea tekstin loppuun saakka, vaikka asia onkin raskas.

Aurinkoisin terveisin,
Maarit