Lollipop

– kansainvälistä muotia Porvoosta –

Me Niin Muassa rakastamme tuotteita, joilla on tarina kerrottavana.
Tänään kerromme teille Porvoolaisen Lollipopin tarinan.

”70-luvulla kaikilla Porvoossa piti olla Lollipop-mekko”, kertoi eräs asiakkaamme, jolta ostimme keväällä ison kasan vaatteita. Näiden vaatteiden seassa oli myös kaksi Lollipop-mekkoa. ”Vai että Lollipop-mekko”, ajattelin ja unohdin asian lähes saman tien. Kunnes saimme jälleen kesällä myyntiimme Lollipop-mekon.

70-luvulla kaikilla Porvoossa piti olla Lollipop-mekko!

Tässä kyseisessä Lollipopin mekossa oli vielä kiinni alkuperäinen ”Designed by Olga” riippulappu. Lisäsimme mekon verkkokauppaamme ja jaoimme tuotteen Facebookissa. Seuraavana päivänä vastaanotimme yksityisviestin:

”Moi! Niin Mua on minulle uusi tuttavuus, joka ilmestyi näkyviin Facebookin kautta. Äitini on Olga Designed by Olga -riippulapun takana. Hän tekee edelleen tekstiilitöitä, paperi- ja muuta taidetta. Kiinnostaako kuulla enemmän?”

Innostustani nieleskellen vastasin myöntyvästi: todellakin kiinnostaa kuulla enemmän! Mikä on Lollipopin tarina? Kuka on Olga? Onko Porvoossa ollut vaatetusteollisuutta?

Jet-Junior Oy – lastenvaatteista naistenmuotiin

Jet-Junior Oy aloitti 60-luvun lopussa Janakkalassa lastenvaatteiden valmistuksen. Naistenvaatteiden lanseeraus Lollipop-tuotemerkin alle aloitettiin vasta muutama vuosi myöhemmin Porvoossa.

– Lastenvaatevalmistusta kesti vuosia, mutta villiinnyin ja halusin tehdä myös naisten vaatteita. Lollipop-malliston suosio oli niin suurta, että sen valmistus vei koko tehtaan kapasiteetin, kertoo miehensä kanssa Jet-Juniorin perustanut ja yrityksen pääsuunnittelijana toiminut Pirkko Rahkonen.

Porvooseen tehdas siirtyi 70-luvun alussa. Toiminta kasvoi vauhdilla ja Porvoon Tarmolan teollisuusalueella sijaitseva tehdas työllisti parhaimmillaan 40 henkilöä.  Tehtaassa valmistettiin vuodessa noin 50 000 vaatetta, josta 40 % ohjautui vientiin Ruotsiin, Norjaan ja Englantiin.

Jet-Junior aloitti lastenvaatevalmistajana. Kuvassa mallina Pirkon ja Väinön tytär, Minna Rahkonen. Kuva Pirkko Rahkosen kotialbumista.

Jet-Junior Oy:n tehdas sijaitsi Porvoon Tarmolassa osoitteessa Teollisuustie 20. Kuva Pirkko Rahkosen kotialbumista.

Pirkko ja Väinö Rahkonen tutkimassa valmistumassa olevia vaatteita.  Kuva: Uusimaa 28.9.1983 – Pirkko Rahkosen kotialbumista.

Työskentelyä Jet-Junior -tehtaan leikkaamossa. Kuva: Uusimaa 28.9.1983 – Pirkko Rahkosen kotialbumista.

Pirkko Rahkonen toimi Jet-Junior Oy:n pääsuunnittelijana ja vastasi tehtaan toiminnasta. Kuva Pirkko Rahkosen kotialbumi.

– Tuotteemme olivat haluttuja ja välillä päivät olivat pitkiä. Saatoin olla aamulla avaamassa oven työntekijöille, koska olin viettänyt koko yön tehtaalla, muistelee tehtaan toiminnasta vastannut Pirkko. Pirkon aviopuoliso Väinö Rahkonen toimi yrityksen toimitusjohtajana.

Toiminta jatkui vuoteen 1985 saakka, jolloin Pirkko ja Väinö päättivät myydä liiketoiminnan uusille yrittäjille.

– Silloin tällöin tapaan tehtaalla työskennelleitä ihmisiä, kertoo Pirkko.

Kaikilla Lollipop-mekoilla oli oma nimensä. Kuvassa Sinikka-mekon ohjepiirustus. Kuva Pirkko Rahkosen kotialbumi.

 Kuvat Pirkko Rahkosen kotialbumi.

Tehtaanmyymälä Porvoossa

Porvoolaisia yritys palveli Lollipop-tehtaanmyymälässään vanhassa kaupungissa, osoitteessa Välikatu 5, jossa myytiin mallistojen hajakoot. Lollipop-mekot olivat haluttuja ja lause ” 70-luvulla kaikilla Porvoossa piti olla Lollipop-mekko” ei ole kaukana totuudesta.

– Suunnittelin yhteen pikkujoulumallistoon Emilia-nimisen mekon. Se oli ruskea, kukkakuosinen samettimekko. Mekon hajakoot toimitettiin tuttuun tapaan tehtaanmyymälään myytäväksi. Seuraavalla viikolla sain kuulla, että Seurahovin pikkujouluissa oli nähty yhteensä seitsemän Emilia-mekkoa, naurahtaa Pirkko.

Designed by Olga

– Ruotsin agenttimme sanoi, että minulla pitää olla taiteilijanimi, koska suunnittelemani vaatteet olivat tyyliltään niin slaavilaisia, kertoo Pirkko ja jatkaa, – hetken asiaa mutusteltuani päädyin taitelijanimeen Olga.

Olga-nimen ympärille rakennettiin myös hurmaava Designed by Olga -sydänlogo. Sama sydänlogo koristaa myynnissämme olevaa Lollipop-mekkoa.

– Tuo mekko on kotimekko, niitä kutsuttiin Emännän asu –nimellä. Hienompi arkimekko, jota käytettiin, kun vieraat tulivat kylään, kertoo Pirkko.

Olga-nimellä Pirkko valmistaa nykyään myös upeita tilkkutöitä, vaikka mekkojen perään kysellään edelleen.

– Yksi tuttavani tokaisi muutama vuosi sitten, että ”kuule Pirkko, miten sä näitä tilkkutöitä aloit tekemään? Ne on ihania, mutta kun ei niitä sun mekkoja enää saa mistään!”, kertoo hyväntuulinen Pirkko.

Vaikka Lollipop-mekkoja ei enää valmisteta, me Niin Muassa teemme parhaamme, että jo olemassa olevat Lollipop-mekot löytävät uudet, kotimaista laatua arvostavat kodit!

Kiitos, että tutustuit porvoolaisen Lollipopin historiaan! Aurinkoa syyspäiviin!

Terveisin,

Maarit / Niin Mua

Nykytekstiili-lehden kansi, no 2 / 1981.

Myös hääpuvut kuuluivat Lollipop-valikoimaan.

Mainoskuva Pirkko Rahkosen tyyliin.

Nykytekstiili-lehden kansi, no 9 / 1983.

Kuvat Pirkko Rahkosen kotialbumi.