Mistä kaikki alkoi?

Olen pienestä tytöstä lähtien rakastanut vaatteita ja pukeutumista. Sillä, mitä päätämme pukea tai päätämme olla pukematta päällemme, on suuri merkitys. Myös sillä, että pukeutumisella ei jollekin ole mitään merkitys, on suuri merkitys. Muoti on mielenkiintoista.

Lukio-opintojen jälkeen oli selvää, että lähden opiskelemaan vaatetusalaa. En suunnittelua, vaan käytännön työtä vaatteiden parissa. Pääsinkin opiskelemaan vaatetusalaa ja vuonna 2006 valmistuin Vestonomiksi Helsingin Ammattikorkeakoulusta, Stadiasta.

10 vuoden takainen unelma

Niin Mua on yli kymmenen vuoden suunnittelun ja haaveilun tulosta. Uskokaa tai älkää, mutta ihan ensimmäisen liikeidean sain TV-ohjelmasta ”Seinfeld”. Eräässä jaksossa Kramer möi vanhoja paitojansa suoraan Second Hand –kaupan myyjälle ja ajattelin, että minä voisin olla tuo nainen, joka ostaa ihmisiltä suoraan vaatteita kauppaansa myyntiin.

Kuva: huffingtonpost.com

Vuosia myöhemmin, vuonna 2004 laadin yritykseni ensimmäisen liiketoimintasuunnitelman osana markkinoinnin opintojani. Tällöin yritys kulki työnimellä ”Mua’s”, joka juontaa juurensa vanhaan lempinimeeni ”Mua”.

12 vuotta myöhemmin, vuonna 2016 avatessani nimeä uusyritysneuvojalleni, selitin nimeä seuraavasti:

Tiedäthän tunteen, kun pukee päällensä jotain täydellisesti sopivaa, joutuu toteamaan ääneen, että tää on ”niin mua”.

Keskeytin oman lauseeni, kun tajusin, että olin keksinyt kauppani nimen – Niin Mua.

Miksi odotin 12 vuotta? En osaa sanoa. Minut kaapattiin vaatetusalalle töihin suoraan koulun penkiltä. Huomaamattani olin alalla töissä yli 10 vuotta kantaen unelmaani koko ajan mukanani. Haluan uskoa, että näin oli tarkoitus käydä. Minun oli tarkoitus saada näkemystä ja kokemusta alalta.

Vaatetusala ja kestävä kehitys

Olen kiitollinen kokemuksestani alalta, mutta viimeiset vuoden koin työssäni jatkuvaa omantunnon tuskaa siitä, että olen osa koneistoa, joka tuottaa joka vuosi enemmän ja enemmän vaatteita maailmaan. Tiesitkö, että on arvioitu, että vuonna 2016 valmistettiin 150 miljardia vaatekappaletta? Tämä määrä on 80 miljardia tuotetta enemmän kuin vuonna 2012*.

Uskon aidosti, että maailmassa on jo tarpeeksi vaatteita ja asusteita. Henkilökohtainen missioni on toiminnallani olla osa kiertotaloutta ja tarjota asiakkaillemme kestävän kehityksen mukaisia vaatteita ja asusteita. Laatu on aina muodissa.

Lisäksi, rakastan persoonallisia vaatteita. Minulla on vaikeuksia ymmärtää massamuotia ja sitä, että ihmiset haluavat pukeutua samanlaisiin vaatteisiin. Me jokainen olemme yksilö, pukeudutaan yksilöllisesti!

Niin Mua nyt ja tulevaisuudessa

Vuoden 2016 alussa tein päätöksen, että lähden tavoittelemaan omaa unelmaani. Alitajuisesti olin aloittanut prosessin jo huomattavasti aiemmin; kaapeissani oli vuosien varrella kirpputoreilta hankittuja korkealaatuisia ja kotimaisia tuotteita, joille minulla ei ollut mitään käyttötarkoitusta.

Täysipäiväisen päivätyön ja osa-aikaisen iltatyön rinnalla aloitin alkuvaraston hankkimisen sekä suunnitelmien ja laskelmien laatimisen. Vuoden 2016 lopussa irtisanouduin päivätyöstäni ja unelmani toteutui 31.3.2017, kun Niin Mua Second Hand & Vintage –verkkokauppa avattiin.

Olen tehnyt viimeisen vuoden aikana enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin. Yrittäjän elämä on pahimmillaan epätoivoa ja tuskaa, mutta parhaimmillaan koko rintakehän täyttävää onnen tunnetta.

Mitä vuosi 2018 tuo tullessaan jää nähtäväksi. Lupaamme ainakin kasvattaa tuotevalikoimaamme ja haluamme palvella teitä, asiakkaitamme entistäkin paremmin. Haaveilemme myös omasta myymälästä, mutta uskomme, että oikea liiketila tulee vastaan, kun se tulee vastaan.

Mitä parhainta uutta vuotta toivottaen,
Maarit / Niin Mua

Ps. Toivottavasti pidit tästä blogitekstistä! Mitä ajatuksia se sinussa herätti? Tulemme kirjoittamaan enemmän työstämme, valikoimastamme, vaatetusalan kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta tulevissa blogipostauksissa.