Vaatetusalan ympäristövaikutukset

Ennen kuin lähdet lukemaan tätä blogitekstiä, haluamme kertoa, että kaikki tekstissä ilmoitetut luvut ovat Vaatevallankumouksen ilmoittamia lukuja. Emme ole tarkistaneet niiden oikeellisuutta. Lisätietoa Vaatevallankumouksesta löydät täältä.

Tiesitkö, että vaateteollisuus on öljyteollisuuden jälkeen maailman toiseksi saastuttavin teollisuus? Vaatetusteollisuus on muuttunut radikaalisti viimeisen 20-30 vuoden aikana, kun tuotanto on siirretty kauaksi lopullisesta kohdemaasta. Vaatteiden valmistus on kaksinkertaistunut vuodesta 2000 ja vuonna 2014 maailmaan tuotettiin 100 miljardia uutta vaatekappaletta. Arvion mukaan vuonna 2016 vaatteita tuotettiin jo uskomattomat 150 miljardia kappaletta.

Kuidusta kaatopaikalle

Vaatetusalan tuotantoketju on erittäin pitkä ja käsittää kaiken kuidun tuotannosta siihen hetkeen, kun kuitu hävitetään tai kierrätetään. Tiesitkö, että yhden T-paidan valmistus vaatii 2720 litraa vettä? Tämä vastaa yhden henkilön kolmen vuoden juomatarvetta.

Käytämme hurjan määrän energiaa kankaan tuottamiseen, josta suuri osa päätyy leikkuuhuoneen lattialle. Arvion mukaan vuosittain valmistetaan 400 miljoonaa neliömetriä kangasta, josta uskomattomat 60 miljoonaa neliömetriä päätyy leikkuujätteeksi.

Vaatetusalan ympäristövaikutukset eivät suinkaan lopu siinä vaiheessa, kun vaate on ostettu ja viety kotiin. Päinvastoin, kolmannes vaatteen hiilijalanjäljestä syntyy niiden hoidosta. Pystyt siis kotona vaikuttamaan ostamasi vaatteen ympäristövaikutuksiin. Kerromme tekstissä myöhemmin lisää.

Ostetaan paremmin, ostetaan parempaa

Muodin markkinointi on häikäilemätöntä. Se on nopeaa ja vetoaa alkukantaisiin tunteisiimme. Me kaikki tiedämme sen tunteen, kun olemme saaneet käsiimme jotain, joka saa meidät tuntemaan olomme paremmaksi, kauniimmaksi, voittamattomaksi… Mutta todellisuudessa tuo tunne on ohimenevää. Livia Firt puki asian hyvin sanoiksi:

Fast Fashion is like fast food. After the sugar rush it just leaves a bad taste in your mouth.

Vapaasti suomennettuna: Pikamuoti on kuin pikaruoka – sokerihumalan laskettua suuhun jää vain paha maku. 40 % ostetuista vaatteista ei käytetä koskaan tai käytetään harvoin ja yhtä vaatekappaletta käytetään keskimääräisesti vain neljä kertaa. Tämä kielii ostojen impulsiivisuudesta. Emme ole harkinneet asiaa täysin loppuun saakka, olemme antautuneet impulssiemme armoille, mikä on täysin ymmärrettävää. Olemmehan vain ihmisiä.

Vaatteiden kierrätys on tehty hyvin helpoksi nykyään. Kierrätysmahdollisuus ei silti koskaan saisi olla motiivina uuden vaatteen ostoon. Emme voi oikeuttaa vaateostostamme ajattelemalla, että sen voi myöhemmin lahjoittaa hyväntekeväisyysorganisaatiolle. Esimerkiksi UFF:lle lahjoitetut vaatteet paalataan ja lähetetään Afrikkaan, jossa paikalliset ostavat paalit UFF:ltä ja myyvät vaatteet yksitellen paikallisilla toreilla. Autetaan ihmisiä auttamaan itseänsä -ajatus on kaunis, mutta lähettämällä vaatteita Afrikkaan emme pelkästään kasvata niiden hiilijalanjälkeä entisestään, vaan myös siirrämme jäteongelman Afrikkaan ja vaikeutamme paikallista käsityöläiskulttuuria.

Meidän pitää uudistaa ajattelutapamme – ostetaan paremmin, ostetaan parempaa.

Mitä itse voit kuluttajana tehdä?

Pienentääksesi vaatteesi hiilijalanjälkeä voit tehdä paljonkin! Kun käytät vaatetta 9 kuukautta pidempään, pienennät sen hiilijalanjälkeä 20-30 %. Lisäksi tuotteen hoidolla on suuri merkitys:

  1. Pese vaatteesi harkiten: tuulettamalla pääset usein samaan lopputulokseen.
  2. Pese vaatteesi matalassa lämpötilassa: 30° pesu käyttää puolet vähemmän energiaa kuin 60° pesu.
  3. Pese täysiä koneellisia ja käytä energiasäästöohjelmia.
  4. Annostele pesuaine oikein. Ylimääräinen pesuaine jää kiinni vaatteeseen ja joudut pesemään vaatteen uudelleen. Testaa uudelleenkäytettäviä pesupähkinöitä!
  5. Luovu huuhteluaineesta! Ne sisältävät mm. tensidejä, liuottimia ja fosfonaatteja, jotka ovat haitallisia ympäristölle.
  6. Kuivata vaatteet narulla, ei kuivausrummussa.

Tämän lisäksi kehotamme sinua arvostamaan jo olemassa olevia vaatteitasi. Pidä niistä hyvää huolta ja korjaa tarvittaessa. Kun joskus kaipaat jotain uutta vaatekaappisi, suosi Second Hand & Vintage –vaatteita. Varsinkin Vintage-vaatteet ovat yleensä lähellä tuotettuja, vastuullisesti valmistettuja sekä niin laadukkaita, että ne kestävät. Lisäksi pidentämällä Second Hand & Vintage -vaatteen elinikää, pienennät niiden jo pientä hiilijalanjälkeä entuudestaan.

Kuluttajana voit vaikuttaa, kysyntä määrää tarjonnan. Ostetaan paremmin, ostetaan parempaa.
Jokaisessa meissä on voimaa muuttaa maailmaa. Kiitos, että olet asiakkaamme.

Talvisin terveisin,
Maarit / Niin Mua

  Kuvat: fashionrevolution.org