Denim

 

Denim-kangasta valmistettiin alunperin Ranskassa De Nimes -kaupungissa, josta kangas on saanut nimensä. Perinteinen denim on valmistettu puuvillasta, jossa indigovärjättyyn loimeen on kudottu valkoinen kude. Denim-kangas on erittäin kulutuksen kestävä ja tästä syystä se otettiinkin Pohjois-Amerikassa kaivos- ja rautatietyöläisten työvaatekäyttöön 1800-luvun lopulla. Ensimmäiset farmarihousut, eli farkut syntyivät, kun renolainen räätäli Jacob Davis, keksi vahvistaa työhousujen saumoja niiteillä. Yhteistyössä saksalaisen Levi Straussin kanssa, Davis patentoi keksintönsä. Ensimmäiset Jacob Davisin ja Levi Straussin farmarihousut valmistettiin hampusta, joka korvaantui pian puuvillalla.

Työhousuista muotivaatteeksi farkut muuttuivat 1950-luvulla, jolloin Suomessakin aloitettiin farkkujen valmistus. Ensimmäisenä farmarihousujen valmistuksen aloitti helsinkiläinen työvaatteita valmistanut Vaaksa Oy. Vuonna 1954 tehtaalle ilmestyi sattumalta kanadalainen merimies, joka vaihtoi päällänsä olleet resuiset ja likaiset työhousut tehtaan siisteihin ja uusiin vaatteisiin. Merimiehen housut päätyivät mallimestari Laila Anttilan käsiin, joka teki niistä kaavat (Lappalainen & Almay 1996, 49).

Nykyään farkut ovat osa jokapäiväistä pukeutumista. Usein farkkukankaaseen sekoitetaan elastaania joustoa tuomaan, mutta “oikeat” farmarihousut ovat 100 % puuvillaa.