Ilmaiset toimituskulut yli 65€ tilauksiin
If it's not vintage, it's not worth it!

Ostoskori

If it's not vintage, it's not worth it!

We do good – voiko liiketoiminnalla tehdä hyvää?

Niin kauan venytin tämän blogipostauksen kirjoittamista. Koska on ihan sama, miten asiaa lähestyn, saatan kuulostaa joko säälittävältä tai syyttävältä – pahimmassa tapauksessa molemmilta. Mutta yritän nyt parhaani mukaan valottaa yrityksemme toimintaperiaatteita ja arvoja – kertoa teille, että vaikka yritykseni ei olekaan yhdistys tai säätiö, myös mekin teemme hyvää! Varsinkin jos toimintaamme tarkastellaan isommassa kuvassa.

Yritys, yhdistys vai säätiö – kuka tekee hyvää?

Vallitsevan tilanteen takia olen joutunut sulkemaan sisäänostohanat jo hyvä tovi sitten. Päivittäin joku kävelee myymälääni kysymään, ostanko vaatteita ja joudun ilmoittamaan, että en tällä hetkellä ikävä kyllä kykene sisäänostoihin. Jonka jälkeen kyseinen henkilö ilmoittaa, että lahjoittaa sitten vaatteet hyväntekeväisyyteen. Joka on täysin OK, mutta siitä tämä koko blogitekstin idea lähtikin; myös me teemme hyvää.

Säätiöiden ja yhdistysten toiminta Suomen valtiossa on huomattavasi helpompaa kuin yrityksen – varsinkin second hand –toiminnassa. Säätiöiden ja yhdistysten ei tarvitse maksaa veroja saamistaan lahjoituksista tai kirpputoritoiminnasta. Me Niin Muassa maksamme marginaaliverotusta; eli maksamme valtiolle voitosta 24% arvonlisäveron (oli tuotteet hankittu lahjoituksena tai sisäänostettuna) ja maksamme liikevoitosta tuloveroa. En valita, yritykselleni ja itselleni on tärkeää, että vastuullisena yrityksenä kannamme verovelvollisuutemme ja tuemme siten myös kansantaloutta.

niin mua

Mitä lahjoitetulle tuotteelle tapahtuu meillä ja muualla?

Me ostamme (tai tässä tilanteessa pitää käyttää mennyttä muotoa: olemme ostaneet) sisään myös likaisia ja rikkinäisiä vaatteita. Vanhojen vaatteiden materiaalit ovat niin upeita ja kestäviä, että niitä voi ja kannattaa puhdistaa ja korjata. Näin pidämme vaatteet suljetussa kiertokulussa ja se ei poistu tekstiilijätteeksi. Lisää valikoimamme tuotehuollosta voit lukea vanhasta blogitekstistämme täältä.

Ikävä kyllä, monella hyväntekeväisyysyhdistyksellä/-säätiöllä ei ole resursseja vaatehuoltoon. Tällöin vaate poistetaan kiertokulusta ja se päätyy poistotekstiiliksi – jossain tapauksissa Suomen rajojen ulkopuolelle, pahimmissa tapauksissa kehittyviin maihin tekstiilijätteeksi.

Ja jos oikein tutkimalla lähtee tutkimaan, monen säätiön ja yhdistyksen juuret ja taustavaikuttajat löytyvät kaukaa Suomen rajojen ulkopuolelta. Joten todennäköisesti ainakin osa tuotosta virtaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Ei pelkän liikevoiton vuoksi

Tiesithän, että vaatetusala on maailman 2. saastuttavin teollisuudenala öljyteollisuuden jälkeen ja sen hiilijalanjälki on isompi kuin laiva- ja lentoliikenteen yhteensä? Itse koin tämän konkreettisesti, kun työskentelin 10 vuotta vaatetusalalla; maailmaan tuotetaan arviolta 20 miljardia uutta vaatetta joka vuosi. Me hukumme vaatteisiin.

Niin Mua on oma yritykseni parantaa maailmaa. Tavoitteena ei ole suuret voitot, vaan vanhojen arvovaatteiden pelastaminen, vaatetusalan hiilijalanjäljen pienentäminen ja työpaikkojen luominen.

Itseäni aina vähän hymyilyttää, kun joku kutsuu minua menestyneeksi. Jos menestys on sitä, että saan tehdä sitä, mitä rakastaa, olen menestynyt. Sitä menestystä ei vain oikein näe, kun perjantai-iltana hinkkailee kahvitahroja irti vanhasta silkkileningistä… Huomatakseni vain lauantaiaamuna, että tahran lisäksi leningin vetoketju pitää vaihtaa. Yritystäni voi kyllä kutsua menestyneeksi, mutta se ei tarkoita, että tilini saldo olisi kasvanut. Päinvastoin, yritykseni on kasvanut siksi, että olen sijoittanut kaiken takaisin yritykseeni. Jotta voisin lisää niitä työpaikkoja Suomeen luoda. Ja vähän myös parantaa maailmaa. Jos joskus nostan itselleni keskivertopalkkaa, on sekin hyvä asia.

Myös mekin otamme lahjoituksia vastaan!

Kaiken tämän luettuasi, mieti, ennen kuin tulet myymälääni kertomaan, että jos en osta vaatteitasi, lahjoitat ne hyväntekeväisyyteen. MYÖS ME TEEMME (enemmän) HYVÄÄ! On silti täysin hyväksyttävää, että valitset lahjoituskohteen itse. 

Mitä tapahtuisi, jos pystyttäisin myymälän ulkopuolelle lahjoituslaatikon, jossa lukee, että ”kierrättämällä vanhat vaatteesi tänne, luot Suomeen työpaikkoja sekä tuet kansantaloutta”? Lahjoittaisitko sitten meille?

Toivon silti, että voimme palata vanhaan aikaan, aikaan ennen koronaa, jolloin pystyin tekemään sisäänostoja ja maksamaan edes jotain vanhoista arvovaatteista. Toistaiseksi en voi, pahoittelen asiaa.

Kiitos asiakkaillemme kaikesta tuesta tänä vuonna – ilman teitä emme jaksaisi. Anteeksi kaikille teille, jotka olette turhaan tulleet myymäläämme tarjoamaan vaatteita. Toivottavasti näemme vielä valoisemmassa tulevaisuudessa!

Vastuullisin terveisin,
Maarit
Perustaja & omistaja
Niin Mua Second Hand & Vintage