On täysin ymmärrettävää, että nykymaailmassa, jossa on normaalia ostaa 5€ T-paita kerran viikossa, vintage-vaatteiden hintataso saattaa tuntua korkealta. Tässä blogitekstissä valotamme hintatasoamme ja liiketoimintaamme sekä puhumme vaatteen arvosta.

Kun asiakas kritisoi hintatasoamme, kysymme aina ”verrattuna mihin?”. Yleisin vastaus on, että ”no, verrattuna vaikka UFF:iin”. Vastaus, miksi hintatasomme on esimerkiksi UFF:ää tai muuta ”yleishyvää tekevää” yhdistystä korkeampi on helppo:

  1. Me maksamme valikoimamme tuotteista
  2. Me maksamme arvonlisäveroa
  3. Me huollamme tuotteet myyntikelpoisiksi

Mutta jos lähtisimme vertaamaan tuotteiden hinta-laatusuhdetta, olemme erittäin edullisia. Yritämme pitää hintatasomme mahdollisimman edullisena, jotta voisimme kilpailla globaaleja pikamuotiketjuja vastaan ja käännyttää ihmisiä vastuullisen muodin pariin.

Kaikilla vaatteilla pitäisi olla arvo

Vastaanotamme satunnaisesti myös lahjoituksia, mutta 95% valikoimamme tuotteista tulee sisään suorilla sisäänostoilla – ostamme tuotteemme suoraan yksityisasiakkailta. Ja me myös haluamme maksaa vaatteista, vaikka edes euron, koska haluamme palauttaa vaatteiden arvon. Jokaisesta tuotteestamme on siis maksettu.

Vaatteet eivät ole aina olleet arkipäiväinen tuote – se on ollut ylellinen asia, joita ostetaan harvoin ja käytetään pitkään. Niin kauan, kun lahjoitamme vaatteita pois, on vaatteen arvo 0€. Ja tällöin sitä käsitellään sen arvon mukaisesti. Me haluamme, että vaatteella on arvo – haluamme, että varsinkin vintage-tuotteella on arvo. Totuus on, että tulemme hukkumaan tekstiilijätteeseen tulevaisuudessa, mutta tästä aiheesta kirjoitan myöhemmin.

Käytetyn vaatteen myymisen sietämätön kauneus

Rakastamme työtämme, mutta käytettyjen vaatteiden myynti ei ole helppoa, eikä nykyinen verotus ole kiertotaloutta kannustava. Kun ostamme sisään tuotteita yksityisasiakkaalta, on arvonlisävero 0%. Kun myymme yrityksenä tuotteen ulos, on arvonlisävero 24%. 

Kyllä, tapauksessamme käytetään marginaaliverotusta, jossa alv. lasketaan myyntivoitosta. Eli myynti – sisäänostot = loppuosasta maksamme 24% valtiolle. Mutta muut verovähennyksemme jäävät kovin pieniksi, koska sisäänostot eivät ole alvillisia.

Mutta vastuullisena yrityksenä kannamme mielellämme yhteiskuntavastuumme ja maksamme veromme! Toivomme vain, että sekä perinteinen kirppistelijä että se hintatasomme kritisoiva ymmärtää, kuinka liiketoimintamme eroaa yhdistyksistä ja itsepalvelukirpputoreista.

Arvon (tuotteem)mekin ansaitsemme

Kirjoitin alkuvuonna blogitekstin vaatteiden huollosta – siitä, kuinka pitkän tien tuote kulkee, ennen kuin se pääsee myyntiimme. Voit lukea lisää tuotteidemme hoidosta täältä. Kun ostat vaatteen kirpputorilta tai hyväntekeväisyysjärjestöltä, joudut / saat etsiä ja huoltaa sen itse – me olemme tehneet tämän työn puolestasi!

Jos unohdetaan taloudellinen puoli, toinen totuus on se, että valikoimamme vaatteet ovat harvinaisia, uniikkeja, korkealaatuisia ja kotimaisia. Kyllä, 75% valikoimamme tuotteista on valmistettu Suomessa 90-luvulla tai aikaisemmin. Näiden tuotteiden pitäisikin maksaa! Niitä ei voi enää tilata mistään – ne on loppu koko maailmasta!

 

Toivottavasti tämä blogiteksti avasi hieman ei pelkästään Niin Muan vaan kaikkien Second Hand & Vintage -vaatekauppojen hintatasoa ja vaatteiden arvoa.

Vastuullisin terveisin,
Maarit / Niin Mua